top of page

Het boek: 'Vrije' slaven

Voor het vak 'the internationalist' op de hogeschool PXL hadden we een leesopdracht rond een boek. Niet zomaar een boek, een boek over het land waar je naartoe gaat voor je eindstage af te leggen in het derde jaar. In mijn geval is dit dus Sint Maarten. ik ga het hier hebben over het boek 'vrije slaven' van 'Paul-A'.

 


 


Het boek representeert de geschiedenis en een sociaal historische studie over de dualistische slavenemancipatie op Sint Maarten (Nederlandse kant) in 1816 tot 1863.


Samenvatting


In 1848 werd op het Franse gedeelte van Sint Maarten de slavernij afgeschaft. Op het Nederlandse deel gebeurde dat pas in 1863.

Het is een verhaal dat je meeneemt naar de tijd van slavernij in Sint Maarten. De Afrikaanse slaven komen per boot verscheept naar de Caribische eilanden zoals Sint Maarten. Dit ging niet zo makkelijk als de slavendrijvers dachten want de slaven probeerde zich al vanaf het begin te verzetten. Dit deden ze door van de boot te springen, zelfmoord te plegen, weg te lopen of gingen samen in groep in een oerwoud leven. Hierdoor ontstond er een geheel nieuwe samenleving in de natuur.


Sinds 1648 werd het eiland opgesplitst in twee delen, het Franse en het Nederlandse deel van het eiland. Beide delen hadden verschillende politieke regels en wetten maar de rechten rond het slavernij gebeuren waren over het algemeen gelijklopend.


Opmerkelijk aan de slavernij op het eiland was dat het voor iedereen nieuw was, zowel voor de slaven als voor de slavendrijvers. Hierdoor ontstond een open systeem rond slavernij. Het gevolg van dit systeem was dat er zelden tot nooit lichamelijke straffen werden opgelegd of uitgedeeld. De slaven werden in tegendeel helemaal niet slecht behandeld en konden nog terecht bij hun families in het Franse gedeelte.


Plots gebeurde er iets opmerkelijks in het Franse gedeelte, de slaven kregen vrijheid volgende de wet. Integendeel tot het Nederlandse deel was dit niet het geval en dit zorgde voor opstand. Ze hadden hier namelijk niet genoeg geld om de slaven vrij te laten en de eigenaars schadeloosstellingen te laten betalen.


De slaven in het Nederlandse gedeelte zagen alles in het Franse gedeelte en waren hier niet mee akkoord. Ze gingen zich anders opstellen en hierdoor kwam men tot een kwestie van (vrijheid in relatieve zin'. Ook de slavendrijvers hadden grote vrees voor alles te verliezen. Wettelijk bleef de slavernij in het Nederlandse gedeelte tot en met 1848. de slavendrijvers werden voorzichtiger en hierdoor ontstond er een uniek systeem.


Op 1 juli 1863 kwam er een emancipatie- proclamatie waarbij de slaven eigenlijk tot vrijheid kwamen. Na deze emancipatie bleven de blanken een poosje in angst dat de zwarte slaven hun zouden willen terugpakken na alles wat er gebeurd was.


Conclusie


Het is een interessant boek over de slavernij in het Caribisch gebied Sint Maarten. Ik lees niet veel maar als ik een boek lees gaat het liefst over waargebeurde feiten die ooit plaats gevonden hebben over verschillende onderwerpen. Ik dook de geschiedenis in van Sint Maarten, wat zeer interessant is wanneer je dit eiland zelf gaat bezoeken.



Comments


17918736320160905.jpg

Hi, thanks for stopping by!

On this blog I share my adventures in Sint Maarten, enjoy reading!

 

Be sure to follow me on instagram as well

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page