top of page
Alles over Sint Maarten
In onderstaande koppen kan je alles terugvinden wat je moet weten over het eiland Sint Maarten.
Locatie
Sint-Maarten is een eiland in de Caribische zee dat ongeveer 34 km2 is met ca. 40.000 inwoners. Het eiland werd genoemd naar de heilige Maarten en het behoort tot de Nederlandse Antillen. Het is opgesplitst in Frans en Nederlandse gedeelte. De officiële talen zijn Engels en Nederlands.
Vlag
Cultuur
De vlag bestaat uit twee horizontale banden die rood en blauw kleuren met aan de linkerkant een witte driehoek. Binnen de witte driehoek zien we het wapen van Sint Maarten afgebeeld. Deze drie kleuren zijn afkomstig uit de Nederlandse vlag.
Geschiedenis
Het eiland is al bewoond sinds 4000 voor Christus. Naar aanleiding van twee opgravingen bij Hope Estate (Hofman en Hoogland 1999, Bonnissent 2010) kwamen er restanten naarboven van de Cedros-Saladoïde cultuur. Deze groep kwam rond 550 coor Christus uit Zuid-Amerika en heeft er tot rond 450 voor Christus gewoond. Ze lieten allerleo objecten achter.
Het eiland werd ook wel 'Soualiga' (zouteiland) genoemd werden door de Caribische indianen in de 14e eeuw. In 1493 kwam Columbus tot de ontdekking van dit eiland en vernoemde het naar de heilige maarten (Sint-Maarten). Fransen en Nederlandse volkeren kwamen naar het eiland voor het aanwezige zout waardoor ze in 1648 een verdrag tekende waardoor het eiland opgesplitst werd.
Maar wie kreeg welk deel van het eiland? Ze zeggen dat ze een race uitgeoefend hebben om de grensbeslissing te maken. Een fransman en een nederlander vetrokken beide een andere richting uit langs de kustlijn. Waar de twee zich zouden ontmoeten zou de grens moeten zijn tussen de verschillende delen van het eiland.
Cultuur
De mensen die in Sint-Maarten leven zijn afkomstig uit verschillende culturen en uit alle hoeken van de wereld. Het is duidelijk dat hier een multiculturele samenleving is ontstaan doorheen de jaren. Ongeveer 25 procent van de bevolking op het eiland is daadwerkelijk geboren op Sint-Maarten. De mensen leven over het algemeen vredig met elkaar ondanks te verschillen in uiterlijk, cultuur en religie.
Op het vlak van taal zien we drie overheersende talen terug op het eiland. De hoofdtaal van het eiland is Engels en de andere talen zijn Spaans en Frans (vooral in het Franse deel). De Nederlandse taal wordt ook nog gesproken maar verdwijnt stilaan. Engels is de taal van de toekomst en Nederlands is de taal van het verleden blijkt wel.
Economie
Tussen de 19e en de 20ste eeuw heerste er veel armoede op het eiland. Op een gegeven moment bouwde de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog grote landingsbanen dat nu behoren tot het Princess Juliana International Airport. Hierdoor konden toeristen makkelijk het eiland bezoeken. Na de tweede oorlog begon dan ook het toerisme toe te nemen.
In 1950 telde het eiland nog maar ca 1500 inwoners terwijl het 10 jaar later verdubbelde naar 3000 inwoners. Die mensen verdiende geld met de landbouw in de zoutindustrie. Tegenwoordig staat het eiland in de top-5 van duurste eilanden van de hele Caribische archipel.
Toerisme
80 procent van het eiland is afhankelijk van toerisme. Hierdoor is de economie erg kwetsbaar en er is niets stabiel voor de bevolking. In 1964 werd er een cruisepier aangelegd in de hoofdstad in het Nederlandse deel genaamd Sint-Maarten. Vandaag de dag bezoeken ca twee miljoen cruisetoeristen Sint-Maarten. Het eiland zit in de top 4 van meest bezochte eiland via cruiseschepen op een jaarlijkse basis.
Via het Princess Juliana International Airport komen er ook heel wat toeristen binnen. Deze mensen blijven dan langer op het eiland dan de cruisetoeristen. Door de gigantische ontwikkeling in toerisme ontstond er een immense behoefte aan bouwvakkers en ander personeel. Mensen rondom het eiland stonden ten hulp en gingen hier aan het werk en bleven hier wonen. Hierdoor ontstond de multiculturele samenleving op het eiland.
Geld
De Amerikaanse dollar is de meeste gebruikte eenheid om te betalen op het eiland in het Nederlandse gedeelte. Euro wordt vooral gebruikt in het Franse gedeelte. Ook de Antilliaanse gulden is nog een wettig betaalmiddel op het eiland maar wordt minder en minder gebruikt.
Carnaval
Carnaval is een groot feest hier op het eiland. Er gaat een lange periode aan vooraf nen wordt en wordt verspreid door mêlee (roddels) over allerlei kenmerken over carnaval zelf zoals wie de spotlight zal nemen, wie voor de parade heeft getraind en wie kan opscheppen over het zijn of haar kostuum. De carnival Village wordt opgebouwd aan het begin van de periode. Het zijn allerlei leuke tentjes waar je kan eten en in de avond wordt het omgetoverd tot een festijn met optreden en concerten. Op 1 mei vind de grote parade plaats en bouwt carnaval zich af.
(Heiniken)Regatta
In 1980 begon de Heiniken Regatta, het is een sportevent waarbij de boten tegen elkaar gaan racen. De race is over drie dagen verspreid. De race is voor verschillende boten waarbij ontspanning een belangrijke factor is.
Omdat de regatta de grootste is in de wereld trekken heel wat toeristen in deze periode naar Sint-Maarten. Dit is ook te merken overdag op het eiland maar zeker ook 's nachts. De muziek wordt aangepast op toeristen, er is veel meer volk en er is meer live muziek te vinden. Het zijn dus drie hele drukke dagen voor het eiland!
bottom of page